РЕЦЕПТ ЗА ДОМАШНИ КРЦКАВИ ГРИСИНИ: Полни се со семки, вкусни и многу фини – совршени со хумус или други намази

Рецепт за домашни крцкави грисини – со хумус или друг намаз ќе биде совршена закуска. Одличен избор за појадок или вечера за целото семејство.

Една од моите омилени домашни закуски. Вкусни, крцкави, многу убави сами по себе, и со малку вегански сос или намаз, често ми се одлична вечера или појадок.

Доколку ве има повеќе во домот, слободно веднаш дуплирајте ја смесата и направете две полни тави гризини, кои ќе ги сака целото семејство.

Рецепт за домашни крцкави грисни

Состојки:

  • 150 гр бело пченично брашно
  • 50 гр интегрално пченично брашно
  • 50 гр пченичен гриз
  • 20 g сурови семки од сончоглед
  • 20 гр мелено ленено семе
  • 15 гр семе од сусам
  • 1 лажица сурови семки од тиква
  • 5 g сув квасец
  • 3/4 лажичка сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 50 мл маслиново масло
  • околу 100 ml топла вода
  • масло и вода, за премачкување
  • малку морска или хималајска сол за посипување

Начин на подготовка:

Во сува тава напечете го сусамот, а потоа семките од сончоглед и тиква. Потоа малку сомелете ги семките од сончоглед и тиква во електрична мелница за кафе. Во садот за матење просејте го интегралното брашно (и тоа што остана во ситото ставете го во сад), а потоа белото брашно.

Додадете гриз, потпечени семки, ленено семе и сол, па измешајте. Додадете шеќер и квасец, потоа 100 мл вода и масло, почнете да мешате со лажица, а потоа со раце замесете тесто.

По потреба додадете уште малку вода или брашно. Тестото ставете го во сад, покријте го со крпа и оставете го на топло место околу половина час.

Поделете го на 20 топчиња со еднаква тежина (јас користам дигитална кујнска вага за сите стапчиња да бидат со иста дебелина и да се испечат рамномерно). Секое обликувајте го во стап долг околу 20 см, односно широко колку плехот во кој ќе ги печете.

На плех од рерна ставете хартија за печење и наредете ги подготвените грисини. Премачкајте ги со мешавина од вода и масло, посолете малку и ставете ги во рерна загреана на 160 °C.

Печете 20-25 минути или додека не поруменат и не станат крцкави. Тие обично се малку потемни на краевите. Доколку имате остатоци за следниот ден, чувајте ги во сад со капак. Добар апетит!

Поврзани објави

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
2,954FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 8 ДО 14 МАЈ: Рибите можат да се заљубат на прв чекор, Стрелците имаат можност да ги жнеат плодовите од својот...

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 8 до 14 мај 2023 година! Овен Од крајот на март се соочувате со некои недостатоци во...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 05 ДО 07 МАЈ: Близнаците треба да се посветат на здравјето, а Стрелците на нежното водство на Универзумот

Дознајте што предвидува хороскопот за вашиот знак за викендот од 5 до 7 мај 2023 година! Овен Затемнувањето на Месечината во Скорпија ќе има силно влијание...

КОЈ ЌЕ ИМА СРЕЌА СО ПАРИТЕ ВО МАЈ 2023: Овие знаци ќе успеат да заработат повеќе и да ги подобрат финансиите

3 хороскопски знаци очекуваат среќа со парите во мај 2023 година - дознајте каква финансиска енергија ни носи овој месец! Пролетта е период на добри...

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 24 ДО 30 АПРИЛ: Близнаци – неделата ви започнува одлично, Девица – не е се така темно во љубовта

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 24 до 30 април 2023 година! Овен Драг Овен, во овој период не ви недостасуваат потврди и...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 21 ДО 24 АПРИЛ: Близнаците се справуваат со финансиски проблеми, срцето на Девицата ги шепоти тајните на среќата

Дознајте што открива хороскопот за вашиот знак за викендот од 21 до 24 април 2023 година! Овен Верувајте им на своите чувства и избегнувајте да бидете...