Смоквите се познати како „плодови на боговите“.




Вистината е дека во антиката тие навистина биле симбол на изобилство и аристократија. Сепак, ова овошје импресионира и со своите неверојатни здравствени својства.
Смоквите имаат силно детоксикациско дејство, богати со минерали, калиум, манган, фосфор, железо и калциум. Витамините во составот на смоквата вклучуваат К, Б1 и Б6. И еве неколку интересни факти за смоквите:




* Најдени се фосили со смокви кои датираат од 9400-9200 година п.н.е.
* Се тврди дека се одгледувани во Антички Египет.
* Три нормално големи свежи смокви содржат 140 калории и 5,5 грама корисни влакна. Овие се повеќе влакна отколку што има во 1 чаша овесна каша или 1 парче интегрален леб.




* Смоквите се исклучително богати со калциум и се природен лек за висок холестерол.
* Смоквите се едно од најслатките овошја, бидејќи содржат 55% природен шеќер.
* Ова се најрасипливите плодови, па дури и во фрижидер не можат да останат свежи повеќе од еден ден или два.




* Плодовите се богати со железо и манган, што ги прави прекрасни за анемија.
* Имаат лаксативно дејство, особено ако се консумираат свежи или сушени наутро на празен стомак.
* Според народната медицина, белиот сок, кој се појавува при раздвојување на скршените лисја и гранчиња од смоква, може да излечи брадавици.




* И на крај, но не и најмалку важно – смоквите се моќен афродизијак.
Во моментов сме во сезона на смокви, затоа не заборавајте да јадете повеќе од овие плодови, но бидете внимателни со количината. Како и се друго, без разлика колку се корисни смоквите, ако изедете премногу од нив, тоа може да има негативни ефекти.




На пример, малите семиња на овошјето се подмолни за желудникот и цревата, ако изедете премногу од нив. Вистинска бомба со јаглехидрати е џем од смокви.
Веќе споменавме дека самите плодови содржат многу шеќер, и кога ќе се додадат повеќе засладувачи, како што тоа го правеа нашите баби при затворање на џемот, тоа е прекрасно искуство за десерт, кое штети на тенкиот струк.




Додадете суви смокви во мусли или овесна каша наутро или уште подобро – јадете свежи смокви. Исто така тие се прекрасен додаток на разни слатки и колачи.


