Дури и на највештите домаќинки понекогаш може да им се случи подготвената зимница од овошје и зеленчук за зимата да не го дочека најладното годишно време во состојба за јадење.
Многу домаќинки веќе ги засукаа ракавите и на полиците ги ставија првите тегли ајвар, кисели краставички, сок од домати, џемови … Иако сето ова е многу полесно да се купи во продавницата, сепак домаќинките се одлучуваат за стандардната верзија на зимница која не може да се спореди со купените производи.
Подготовката на зимницата е многу тешка работа, така што членовите на семејството честопати доаѓаат да помогнат за да го забрзаат процесот барем малку. Но, и покрај многу напорна работа, се случува зимницата да се уништи пред официјално да дојде зимата.
Време, напор, пари, храна …, сето тоа исчезнува пред вашите очи, најчесто поради овие три грешки.
1. Теглите не се добро стерилизирани
Ако теглите се слабо стерилизирани, микробите можат да останат во нив. Штетните микроорганизми ќе предизвикаат ферментација на зеленчукот или овошјето. За да се избегне ризикот од овој феномен, важно е темелно да се дезинфицира.
Загрејте ја рерната на 180 степени и ставете ги добро измиените тегли што сте ги ставиле на плех. Теглите не смеат да се допираат. По 10 минути, извадете ги од рерната и оставете да се изладат. Исто така, треба да ги ставите капаците во врела вода да се варат и да ги оставите таму најмалку 10 минути.
2. Не ја затворате теглата добро
Додека се уште се жешио, веднаш треба добро да го затворите капакот за да создадете вакуум, така што топлината ќе го „извлече“ кислородот, што е погодно за формирање бактерии. На крајот, ставете ги теглите во ќебињата и оставете ги да се изладат природно преку ноќ.
Добар начин за затворање шишиња со варени домати или овошен сок е весникот и белките од јајца. Потопете квадратни парчиња весник во изматените белки и ставете две заедно и залепете преку вратот на шишето. Кога белките се сушат, шишето е херметички затворено.
3. Користете презрел или оштетен зеленчук или овошје
Важно е плодовите што ги избирате за зимата да бидат цврсти и без оштетувања, за да траат во зимата. Исто така, важно е да ја измиете и исечете храната непосредно пред да започнете со правење на зимницата.


