Малку работи носат чувство на дом, како што е слатката арома на цимет, која се носи во воздухот додека печете јаболка во кујната.




Ова е дефинитивно аромата на есента, присутна на масата на секое семејство. Неверојатниот вкус на овој десерт смирува и нe враќа во детството. Тоа нe тера да сонуваме за безгрижноста во детството.
Речиси секој вид јаболка е погоден за печење. Важно е да се знае дека обично на помеките јаболка им треба помалку време да останат во печката, додека посвежите подобро ја задржуваат својата форма.




Можете да додадете различни полнења на јаболката пред печење. Кога сакате да бидете поинвентивни, оставете ја фантазијата да дивее. Можете исто така да подготвите јаболка со сушено овошје, билки, зачини, јаворов сируп, сирење или ореви. Сето тоа зависи од вашиот вкус и преференции.
Путер, цимет, кафеав шеќер и ореви се традиционалните адитиви што секој од нас многу добро ги знае и ги користи. Затоа во неколку чекори ќе ви го претставиме вообичаениот рецепт за печени јаболка.




Како се печат јаболки?
Чекор 1: Започнете со миење на јаболката. Потоа исечете го горниот дел од нив како капак. Ископајте ја внатрешноста на овошјето. Чувајте ги капачињата за подоцна.




Чекор 2: Ставете ги исечените јаболка во сад за печење по ваш избор. Доколку е потребно, исечете тенок дел од дното на секое јаболко за да го држите исправено.
Чекор 3: Во мал сад, подгответе го полнењето со мешање на ореви, кафеав шеќер и цимет.




Промешајте ја смесата и рамномерно распоредете ја со лажица во веќе издлабените јаболка. Потоа ставете парче путер врз секое јаболко и покријте со исечените капачиња.
Чекор 4: Истурете малку вода во садот за печење за да не се залепат јаболката. Печете во загреана рерна на 190 степени 30-40 минути или додека јаболката не заруменат.




Послужете ги јаболката, додека се уште топли, со топка сладолед. Веќе знаете колку е лесно да се подготват печени јаболка. Покрај тоа, тие се исклучително здрави.
Тие содржат многу витамини, минерали, калиум, калциум, аскорбинска киселина, пектин, влакна и многу повеќе. Тие помагаат во борбата против холестеролот, како и нормалното функционирање на кардиоваскуларниот систем.




Го зајакнуваат имунолошкиот систем и се многу соодветна храна за бебиња. Ова се само некои од многуте здравствени квалитети на популарното овошје.
Не му ја мислете повеќе. Подгответе го овој вкусен десерт денес и создадете дополнителна удобност за вас и вашите најблиски!






