Доколку барате необично предјадење или лесен летен оброк, ви предлагаме рецепт за леб од тиквички! Еве како да го направите!




Во сезоната на тиквички треба да ги јадете што почесто бидејќи се богати со вода, нискокалорични, содржат витамини Ц и Б и калиум. Имаат и многу влакна, кои се важни за варењето и не одржуваат сити, го регулираат крвниот притисок и отчукувањата на срцето.
Ви предлагаме рецепт за леб од тиквички кој можете да го послужите како предјадење или како лесен појадок или вечера.




Потребни состојки:
- 2 тиквички
- 320 гр брашно (може и интегрално)
- 1/2 кесичка прашок за пециво
- сол, бибер и зачини по желба
- 120 мл масло
- 170 мл јогурт
- 2 јајца
- 150 гр сирење (може и растително)
- сусам
Начин на подготовка:




Тиквичките изрендајте ги на поголемо ренде, па соединете ги со сите останати состојки. Убаво промешајте за смесата да биде еднолична.
Истурете го во подмачкан калап, посипете со сусам и печете на 190 степени околу 35 минути, додека не порумени. Оставете да се излади, па извадете го од калапот и исечете ги на коцки.




Погледнете како се прави детално овој леб од тиквички во видеото подолу:
@themodernnonna Zucchini Cake #zucchinirecipes #zucchini #zucchinicake #zucchinibread #zucchine #coffeecake #coffeecakerecipe #baking #bakingrecipe #bakingtiktok
♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup






