Модриот патлиџан има богат минерален состав. На прво место се солите на фосфорот, потоа оние на калциум, сулфур, калиум, железо и други во помали количини.




Содржи витамин Ц и витамин Б. Печен за зелен кавијар, во тепсија или во конзерва, ќе ја диверзифицира нашата маса.
Помага да го исчистите телото од холестерол, го намалува неговото ниво во крвта и крвните садови. Се препорачува и за кардиоваскуларни заболувања, бидејќи калиумот во него ја подобрува работата на срцето, помага во исфрлање на течности и штити од отоци.
Ви предлагаме да подготвите вкусен рецепт со модар патлиџан кој претставува богатство од вкусови.




Потребни производи:
- 1 кг модар патлиџан (6 парчиња)
- 300 гр мелено свинско месо
- 1 среден морков
- 1 среден корен од пашканат
- 1 мала тиквичка (околу 100 гр.)
- 3-4 печурки (средна големина)
- 2-3 домати (околу 200 гр.)
- 1/4 дршка праз (околу 50 гр)
- 1 кромид
- 2-3 чешниња лук
- 4 лажици масло
- 1 лажица црвен пипер
- 1/2 лажиче тилчец
- 1/8 лажиче ким
- 1/4 лажиче оригано
- 1/4 лажиче мајчина душица
- 1/4 лажиче рузмарин
- црн пипер
- сол
Начин на подготовка:
Издлабнете го модриот патлиџан, посолете го и оставете го да отстои околу еден час. Внатрешноста исечете ја на коцки, посолете ја и исто така оставете ја настрана.
Подгответе го зеленчукот со сечење на кромидот, тиквичките, печурките и доматите на коцки, празот – во полумесечина, и морковите и пашканатот настржете ги. Во тава, динстајте кромид, а потоа додадете моркови, пашканат, праз, лук и домати.




Го додаваме месото и готвиме додека не побелее. Одделно подгответе го другиот дел од полнењето. Измијте го исечениот патлиџан и динстајте го со 2 лажици масло.
Кога коцките од модриот патлиџан почнуваат да добиваат златен тен, ги додаваме тиквичките, кои исто така ги исекуваме на коцки. На крајот, ги ставаме печурките, кои ги исекуваме на мали парчиња.
Додадете го другиот дел од полнењето во речиси подготвениот зеленчук, зачинете со зачини и промешајте. Однапред ги миеме издлабените чамци од преостанатите патлиџани, ги сушиме и ги редиме во плех. Посипете со сол и бибер.




Истурете доволно вода во тавата за да го покриете дното. Печете ги модрите патлиџани на 180 степени околу 15 минути. Наполнете ги печените патлиџани со подготвеното полнење и вратете ги повторно во тавата уште 10-15 минути.


