Богатство од вкусови: Полнети модри патлиџани

Модриот патлиџан има богат минерален состав. На прво место се солите на фосфорот, потоа оние на калциум, сулфур, калиум, железо и други во помали количини.

Содржи витамин Ц и витамин Б. Печен за зелен кавијар, во тепсија или во конзерва, ќе ја диверзифицира нашата маса.

Помага да го исчистите телото од холестерол, го намалува неговото ниво во крвта и крвните садови. Се препорачува и за кардиоваскуларни заболувања, бидејќи калиумот во него ја подобрува работата на срцето, помага во исфрлање на течности и штити од отоци.

Ви предлагаме да подготвите вкусен рецепт со модар патлиџан кој претставува богатство од вкусови.

Потребни производи:

  • 1 кг модар патлиџан (6 парчиња)
  • 300 гр мелено свинско месо
  • 1 среден морков
  • 1 среден корен од пашканат
  • 1 мала тиквичка (околу 100 гр.)
  • 3-4 печурки (средна големина)
  • 2-3 домати (околу 200 гр.)
  • 1/4 дршка праз (околу 50 гр)
  • 1 кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • 4 лажици масло
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1/2 лажиче тилчец
  • 1/8 лажиче ким
  • 1/4 лажиче оригано
  • 1/4 лажиче мајчина душица
  • 1/4 лажиче рузмарин
  • црн пипер
  • сол

Начин на подготовка:
Издлабнете го модриот патлиџан, посолете го и оставете го да отстои околу еден час. Внатрешноста исечете ја на коцки, посолете ја и исто така оставете ја настрана.

Подгответе го зеленчукот со сечење на кромидот, тиквичките, печурките и доматите на коцки, празот – во полумесечина, и морковите и пашканатот настржете ги. Во тава, динстајте кромид, а потоа додадете моркови, пашканат, праз, лук и домати.

Го додаваме месото и готвиме додека не побелее. Одделно подгответе го другиот дел од полнењето. Измијте го исечениот патлиџан и динстајте го со 2 лажици масло.

Кога коцките од модриот патлиџан почнуваат да добиваат златен тен, ги додаваме тиквичките, кои исто така ги исекуваме на коцки. На крајот, ги ставаме печурките, кои ги исекуваме на мали парчиња.

Додадете го другиот дел од полнењето во речиси подготвениот зеленчук, зачинете со зачини и промешајте. Однапред ги миеме издлабените чамци од преостанатите патлиџани, ги сушиме и ги редиме во плех. Посипете со сол и бибер.

Истурете доволно вода во тавата за да го покриете дното. Печете ги модрите патлиџани на 180 степени околу 15 минути. Наполнете ги печените патлиџани со подготвеното полнење и вратете ги повторно во тавата уште 10-15 минути.

Поврзани објави

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
2,954FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 8 ДО 14 МАЈ: Рибите можат да се заљубат на прв чекор, Стрелците имаат можност да ги жнеат плодовите од својот...

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 8 до 14 мај 2023 година! Овен Од крајот на март се соочувате со некои недостатоци во...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 05 ДО 07 МАЈ: Близнаците треба да се посветат на здравјето, а Стрелците на нежното водство на Универзумот

Дознајте што предвидува хороскопот за вашиот знак за викендот од 5 до 7 мај 2023 година! Овен Затемнувањето на Месечината во Скорпија ќе има силно влијание...

КОЈ ЌЕ ИМА СРЕЌА СО ПАРИТЕ ВО МАЈ 2023: Овие знаци ќе успеат да заработат повеќе и да ги подобрат финансиите

3 хороскопски знаци очекуваат среќа со парите во мај 2023 година - дознајте каква финансиска енергија ни носи овој месец! Пролетта е период на добри...

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 24 ДО 30 АПРИЛ: Близнаци – неделата ви започнува одлично, Девица – не е се така темно во љубовта

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 24 до 30 април 2023 година! Овен Драг Овен, во овој период не ви недостасуваат потврди и...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 21 ДО 24 АПРИЛ: Близнаците се справуваат со финансиски проблеми, срцето на Девицата ги шепоти тајните на среќата

Дознајте што открива хороскопот за вашиот знак за викендот од 21 до 24 април 2023 година! Овен Верувајте им на своите чувства и избегнувајте да бидете...