На сите ни се случува да ни се јаде нешто вкусно и хранливо за јадење, но под услов да е лесно, брзо да се подготвува и не бара десетици производи. Задачата да измислувате мени за целото семејство секоја вечер не е лесна, но тоа не значи дека е невозможно!
Доаѓате скршени дома после работа, не ви е да стоите 2 часа над шпоретот, а ве чекаат неколку гладни грла? Ако ова ви е добро познато, погледнете ги овие предлози за брзи и лесни рецепти за после работа што ќе ви заштедат време и нерви.
Омлети во форма на мафини
ПОтребни производи – 10 јајца, 100 гр кашкавал, 100 гр сирење, 100 гр шунка, 1 глава кромид, 150 мл свежо млеко.
Исечете го кромидот и шунката, изрендајте го сирењето и кашкавалот и измешајте се. Додадете зачини по ваш вкус. Подмачкајте го калапот за мафини или користете силиконски.
Земете една лажица од смесата и наполнете малку повеќе од половина од калапите. Јајцата изматете ги со млекото и истурете ги во калапот. Солените мафини печете ги во загреана рерна на 180 степени 20 минути.
Сирење со зачини во фолија
Потребни производи – 230 гр парче сирење (кравјо, фета), 20-30 мл маслиново масло, 8-10 стебленца див кромид (или обичен свеж кромид 3-4 перки), 1 чешне лук, малку црвен пипер, малку свеж или сушен рузмарин , малку мајчина душица, малку оригано, малку копар, малку сушен лут пипер или по вкус.
Откинете големо парче алуминиумска фолија, намачкајте го со неколку капки маслиново масло и ставете го парчето сирење во средината. Исечете го дивиот кромид, исечете го лукот на тенки парчиња и ставете го на сирењето.
Полијте со маслиново масло и посипете со мешавина од сите зачини наведени во рецептот. Ако сакате, можете да ставите повеќе како количина од нив. Истурете уште малку маслиново масло на парчето сирење, запечатете со фолија и ставете во загреана рерна на 200 степени 12-15 минути.
Брза вечера со колбаси и јајца
Потребни производи – 5 броја колбаси, 2 главици кромид, 2 чешниња лук, 800 гр од конзерва мелени домати, 6 броја јајца, 1 лажиче шеќер, 1 лажиче сол, 1 лажица црн пипер, 1 лажиче босилек, 1 лажиче оригано, 2 лажици маслиново масло.
Исечете ги колбасите на две или три парчиња, по желба можете да ги оставите цели, но тогаш времето за готвење ќе биде подолго. Излупете го зеленчукот, исечете го кромидот наедро, ситно исецкајте го лукот. Ставете маслиново масло во длабока тава и загрејте на шпоретот.
Пржете ги парчињата колбаси 5 минути додека не добијат златна боја. Извадете од тавата и исцедете ги на кујнска хартија. Ставете го кромидот во истата тава и пржете додека не добие златна боја, додадете лук, промешајте и гответе неколку секунди, внимавајте да не изгори лукот. Истурете ги доматите, додадете лажичка шеќер, сол, бибер, оригано и босилек.
Промешајте и гответе 10тина минути на средна топлина. На крај додадете ги колбасите, промешајте и тргнете ги од оган. Загрејте ја рерната на 180 степени. Земете тава, истурете ја смесата во неа и истурете ги јајцата на растојание едни од други. Печете го јадењето додека јајцата не се подготвени, околу 5 минути.
Прженица со пиперки, урда и јајца
Потребни производи – 1 зелена пиперка, 1 црвена пиперка, 1 жолта пиперка, половина кромид, 1 дршка целер, 3 броја јајца, 2 лажици урда, сол.
Ставете малку зејтин во тавата. Измијте ги и исчистете ги пиперките од семето. Исечете ги на квадрати. Излупете го кромидот и ситно исецкајте го заедно со целерот.
Ставете го целиот зеленчук во тавата. Добро пржете ги. Додадете сол по потреба во јадењето. Скршете ги јајцата и додадете ја урдата. Мешајте без прекин додека не се спржат јајцата.
Прекриени јајца со кисело млеко
Потребни производи – 400 гр кисело млеко, половина лажиче лук во прав, 4 броја јајца, 1 лажиче оцет, 1 лажиче сол, 1 лажиче пресен и ситно насецкан копар, 1 лажиче црвен пипер, 100 гр масло, / 2 прстофат лута пиперка.
Прво, измешајте го киселото млеко со лукот, измешајте и истурете ја смесата во ситна цедалка. Ставете ја цедилката во сад, а садот во фрижидер.
Истурете вода во тава, додадете сол и оцет и ставете ја на рингла. Откако ќе се формираат меурчиња на водата (воздушни меури, ова се прави пред да зоврие водата), намалете ја топлината на средно. Внимателно истурете ги јајцата во водата (ако нема место за сите јајца одеднаш, не ги туркајте) и варете околу 4 минути.
Извадете ги готовите јајца со лажица и поставете ги на кујнска хартија да се исцедат. Во мала метална тава, растопете половина од путерот, додадете ситно исечкан копар и пржете додека путерот не позелене.


