Што ако млекото е кисело и не можете да го користите за пиење, но не сакате да го истурите? Направете палачинки со кисело млеко – рецепт познат уште од времето на нашите прабаби.




Ова ќе бидат најделикатните, етерични и најлуксузни палачинки што некогаш сте ги изеле. Дури и во овој навидум примитивен кулинарски бизнис, има мали тајни за почетниците готвачи.
Неопходно е да се следи редоследот на готвење: прво измешајте ја сувата храна, потоа направете мала дупка во средината каде треба да ги ставите јајцата, потоа додадете го киселото млеко.




Палачинките со кисело млеко може да се подготват со разни додатоци, користејќи рендано јаболко или круша, суво грозје, сливи, суви кајсии како дополнително полнење (сувото овошје претходно се чува во топла вода).
Палачинки со кисело млеко: рецепт




Рецептот за палачинки со кисело млеко вклучува едноставна храна. Класиката во жанрот е следниот состав:
- Кисело млеко – 2 чаши
- Брашно (пченично, премиум класа) – 2 чаши
- Јајца – 2 броја
- Шеќер – 2 супени лажици
- Сол – прстофат
- Прашок за пециво, оцет
- Ванила
За пржење најчесто се користи растително масло, но прво мора добро да се загрее за да не се лизгаат палачинките во тавата.




1. Измешајте ги состојките во доволно голем сад: брашно, шеќер, сол и прашок за пециво.
2. Во истиот сад, направете шуплина во средината со лажица, додадете ги јајцата и започнете со процесот на месење.
3. Истурете малку кисело млеко, мешајќи го во тестото.




4. Застанете кога конзистентноста на тестото станува слична на густа павлака.
5. Почнува пржењето: Прво добро загрејте ја тавата на шпоретот, додадете растително масло, почекајте да се загрее.




6. Раширете мали палачинки со помош на супена лажица или лажичка. Печете на средна топлина од едната страна, потоа превртете ги, покријте ги со капак за целосно печење.
7. Ставете ги готовите палачинки на чинија на која има ставено хартија, таа ќе го апсорбира вишокот масло. Украсете со ореви, овошје или шеќер во прав пред сервирање.




Послужете одделно џем или мармалад, кисела павлака, изматена со шеќер, мед, меко чоколадо – што и да сакаат вашите најблиски.
Се што останува да направите е да го поканите семејството на маса, и да уживате во вкусниот оброк!






