Ви предлагаме да направите совршен летен десерт кој лесно се прави




Од кујната на баба, имаме испробан рецепт за торта што ќе ја додадете во листата на омилени.
Ќе ви биде потребно:
За првиот бисквит




- 3 жолчки
- 50 гр шеќер
- 100мл, јогурт
- 50 мл масло
- 150 грама брашно
- 50 гр гриз
- 1/2 пециво
- кора од лимон
Овошје




- 300 гр рибизли (може да бидат малини или друго овошје)
Трет дел:
- 3 белки
- 50 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
Начин на подготовка:




Изматете ги жолчките со шеќерот, додадете ги брашното, гризот со прашокот за пециво, кората од лимон, јогуртот и маслото и сè измешајте рамномерно.
Обложете со хартија плех за печење од 22 см и печете 10 минути на 200 степени. Извадете го, наредете го овошјето и прелијте ги изматените белки со шеќер и ванилин шеќер.




Повторно ставете ја тортата во рерна и намалете ја на 180 степени и печете уште 20-30 минути додека белките не добијат крем боја. Сечете целосно изладено… Уживајте во вкусот..






