Ви предлагаме да подготвите здрава зимница, без конзерванси, во која ќе ужива целото семејство.




Оваа година беше одлична што се однесува до родот на доматите, можете да видите вкусни сорти од сите страни, а ние ви предлагаме како да ги искористите доматите на најдобар начин.
Домашните пелат домати се секогаш добра идеја и ќе бидат корисни во вашите омилени јадења како тестенини и пица.




Рецепт за пелат домати
Потребно е:
- 2 кг домати
- 1,5 лажички сол
- 1,5 лажички шеќер
- неколку лисја босилек
- малку бибер во зрна
- ловоров лист
- 2 тегли од 750 гр со ново капаче




Подготовка:
Измијте ги доматите, а потоа исечете ги врвовите во форма на крст. Истурете вода во тенџерето, и кога зоврие, спуштете ги доматите колку што можете.
Оставете да зоврие една минута, а потоа ставете ги во ладна вода. Отстранете ја лушпата и отстранете ја рачката со остар нож.




Истурете шеќер врз доматот и лесно измешајте со рацете. Добро измијте ја теглата, стерилизирајте ја на 100 степени, потоа наполнете ја со домати, не сосема до врвот. Во средината ставете лисја босилек, бибер и ловоров лист.
Притискајте ги доматите кога ги редите но не премногу силно. Затворете добро. Ставете во ладна печка, вклучете го на 90 степени и поставете го тајмерот на 90 мин.




Може да биде 100 степени слободно, теглите нема да пукнат. Кога заврши, оставете ја рерната да се излади и оставете ги теглите да отстојат преку ноќ и извадете ги наутро кога ќе се изладат.
Капаците на теглите малку ќе попуштат, што е знак дека воздухот е исфрлен и дека стерилизацијата успеала. Вака подготвените домати можат да стојат 2-3 години.






