Време е за сливи, пробајте нова торта со неочекувано овошје.




За тестото ќе ви биде потребно:
- 150 гр остро брашно
- 100 гр мазно брашно
- 50 гр мелени бадеми
- 80 гр шеќер
- 150 гр путер
- лажичка прашок за пециво
- 2 жолчки од јајце




За фил ќе ви биде потребно:
- 250 гр немасно сирење
- 100 гр павлака
- 90 гр шеќер
- лажичка екстракт од ванила
- сок од половина лимон
- 2 белки од јајца
- 300 гр сливи
Подготовка:
Просејте ги двата вида брашно, па измешајте ги со прашокот за пециво. Додадете шеќер, мелени бадеми, разладен путер исечен на ленти и жолчки.




Месете го тестото, направете топче, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 30 минути. Во меѓувреме, исчистете ги и исечете ги сливите на половина.
Измешајте го сирењето со киселата павлака, шеќерот, сокот од лимон и екстрактот од ванила. Ставете хартија за печење во тркалезен калап, потоа развлечете го тестото со сукало и со него обложете ги дното и рабовите на плехот.




Прободете го дното на калапот со вилушка и печете го тестото околу осум минути во загреана рерна на 180 степени. Изматете ги белките во цврст снег со миксер, а потоа нежно промешајте ги во подготвената смеса од сирење.
Извадете го тестото од рерна, истурете го изматениот фил, рамномерно распоредете го, па наредете ги исечените сливи. Вратете се во рерна и печете уште 35 минути. Уживајте во вкусот!






