Интересни и лесни трикови за готвење

Се ближи есента, а со неа и големото готвење. За да ги олесниме домашните работи барем малку, денес ќе ви понудиме неколку удобни и интересни кулинарски техники.

Првиот е за компири – како да ги одржите излупени, исечени на парчиња и подготвени за готвење долго време, без да станат сиви и црни. Само ставете ги во кутија со капак и вода. Водата треба да го покрие компирот барем еден прст.

Потоа чувајте го во фрижидер. Важно е само да ги извадите еден ден пред да ги зготвите за да се релаксираат и да ја изедначат нивната температура со собната температура.

Ако сакате да изрендате кашкавал, но тој е премногу мек (некои видови се карактеризираат со мекост), тогаш ставете го однапред 20-30 минути во замрзнувач. Ова ќе го направи кашкавалот потврд и многу полесно да се изренда.

Следната паметна техника е како да го задржите зеленчукот во салатата крцкав подолго. Знаете, откако ќе се исечат и зачинат зеленчуците, мора веднаш да се сервираат, инаку ги испуштаат сите сокови, омекнуваат и го губат вкусот.

Значи, за да го избегнете ова, можете да го пробате следново – прво ставете го преливот што сте го подготвиле во сад за салата; потоа наредете го зеленчукот – прво моркови и пиперки, потоа домати, краставици, ротквици, а одозгора оние со зелена боја како што е ајсберг салатата, рукола, зелена салата, итн.

Покријте го зеленчукот со малку влажна хартија (можете само да ставите кујнска хартија и да испрскате вода одозгора). Пред вечера, извадете го садот, извадете ја крпата, по желба додадете крутони, посолете и добро измешајте.

Следниот совет е лично тестиран од нас и навистина работи, се работи за сечење кромид. Секој знае како ова предизвикува лути очи и солзи.

За да го избегнете, можете да ги тестирате следните трикови – еден е да го изладите кромидот во фрижидер пред да го исечете; другото е да го посолите и потоа ситно исецкајте го. Откакао сте завршиле, измијте ги темелно вашиот нож и раце и никако не кревајте ја раката кон вашите очи за да ги избришете солзите.

Авокадото повеќе не се смета за толку егзотично и лесно може да се најде во продавниците, а рецептите со него изобилуваат. Ако го користите во вашата кујна, овој совет може да биде корисен – за авокадото да не поцрне откако ќе го испасирате (и подготвите за гвакамоле, на пример), оставете ја семката внатре и отстранете ја непосредно пред сервирањето.

Поврзани објави

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
2,954FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 8 ДО 14 МАЈ: Рибите можат да се заљубат на прв чекор, Стрелците имаат можност да ги жнеат плодовите од својот...

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 8 до 14 мај 2023 година! Овен Од крајот на март се соочувате со некои недостатоци во...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 05 ДО 07 МАЈ: Близнаците треба да се посветат на здравјето, а Стрелците на нежното водство на Универзумот

Дознајте што предвидува хороскопот за вашиот знак за викендот од 5 до 7 мај 2023 година! Овен Затемнувањето на Месечината во Скорпија ќе има силно влијание...

КОЈ ЌЕ ИМА СРЕЌА СО ПАРИТЕ ВО МАЈ 2023: Овие знаци ќе успеат да заработат повеќе и да ги подобрат финансиите

3 хороскопски знаци очекуваат среќа со парите во мај 2023 година - дознајте каква финансиска енергија ни носи овој месец! Пролетта е период на добри...

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 24 ДО 30 АПРИЛ: Близнаци – неделата ви започнува одлично, Девица – не е се така темно во љубовта

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 24 до 30 април 2023 година! Овен Драг Овен, во овој период не ви недостасуваат потврди и...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 21 ДО 24 АПРИЛ: Близнаците се справуваат со финансиски проблеми, срцето на Девицата ги шепоти тајните на среќата

Дознајте што открива хороскопот за вашиот знак за викендот од 21 до 24 април 2023 година! Овен Верувајте им на своите чувства и избегнувајте да бидете...