Се ближи есента, а со неа и големото готвење. За да ги олесниме домашните работи барем малку, денес ќе ви понудиме неколку удобни и интересни кулинарски техники.
Првиот е за компири – како да ги одржите излупени, исечени на парчиња и подготвени за готвење долго време, без да станат сиви и црни. Само ставете ги во кутија со капак и вода. Водата треба да го покрие компирот барем еден прст.
Потоа чувајте го во фрижидер. Важно е само да ги извадите еден ден пред да ги зготвите за да се релаксираат и да ја изедначат нивната температура со собната температура.
Ако сакате да изрендате кашкавал, но тој е премногу мек (некои видови се карактеризираат со мекост), тогаш ставете го однапред 20-30 минути во замрзнувач. Ова ќе го направи кашкавалот потврд и многу полесно да се изренда.
Следната паметна техника е како да го задржите зеленчукот во салатата крцкав подолго. Знаете, откако ќе се исечат и зачинат зеленчуците, мора веднаш да се сервираат, инаку ги испуштаат сите сокови, омекнуваат и го губат вкусот.
Значи, за да го избегнете ова, можете да го пробате следново – прво ставете го преливот што сте го подготвиле во сад за салата; потоа наредете го зеленчукот – прво моркови и пиперки, потоа домати, краставици, ротквици, а одозгора оние со зелена боја како што е ајсберг салатата, рукола, зелена салата, итн.
Покријте го зеленчукот со малку влажна хартија (можете само да ставите кујнска хартија и да испрскате вода одозгора). Пред вечера, извадете го садот, извадете ја крпата, по желба додадете крутони, посолете и добро измешајте.
Следниот совет е лично тестиран од нас и навистина работи, се работи за сечење кромид. Секој знае како ова предизвикува лути очи и солзи.
За да го избегнете, можете да ги тестирате следните трикови – еден е да го изладите кромидот во фрижидер пред да го исечете; другото е да го посолите и потоа ситно исецкајте го. Откакао сте завршиле, измијте ги темелно вашиот нож и раце и никако не кревајте ја раката кон вашите очи за да ги избришете солзите.
Авокадото повеќе не се смета за толку егзотично и лесно може да се најде во продавниците, а рецептите со него изобилуваат. Ако го користите во вашата кујна, овој совет може да биде корисен – за авокадото да не поцрне откако ќе го испасирате (и подготвите за гвакамоле, на пример), оставете ја семката внатре и отстранете ја непосредно пред сервирањето.


