Грозјето треба темелно да се измие пред јадење. Тоа е едно од плодовите што имаат најголема концентрација на пестициди на себе.




Во некои случаи, пестициди може да останат на грозјето, дури и после миење. Ова го зголемува ризикот од изложеност на хемикалии кои не се добри за здравјето на организмот, затоа треба соодветно и темелно да се измие.
Миење грозје со оцет
Оцетот е една од соодветните намирници за миење грозје. Важно е да почекате со миење на грозјето ако не планирате да го јадете, ова ќе спречи дополнителната влага да го забрза процесот на распаѓање.




Потопување на грозје во оцет и вода
Измешајте го растворот со вода и оцет. Ова е најефективната концентрација за отстранување на бактерии и пестициди.
Ставете го грозјето во раствор од вода и оцет и оставете го да отстои 5-10 минути. Потоа исплакнете го секој куп одделно со ладна вода. Овој процес ќе ги измие преостанатите бактерии или остатоци, а исто така ќе го елиминира вкусот на оцет.






