Зимницата никогаш не е доволна. Пиперките се најпопуларниот зеленчук за зимница и не е лоша идеја да научите нов рецепт.




Ви претставуваме три рецепти кои ќе ја збогатат годинешната зимница.
Рецепт за пеглани пиперки
Состојки:
-
- 3 кг црвени пиперки
- 50 гр сол
- 100 гр шеќер
- 3 дл оцет
- 1,5 дл масло
- 1 голема глава лук
- врска јаглика
- половина врска целер
- 1 кесичка конзерванс




Подготовка:
Измијте ги пиперките, избришете ги и отстранете ги семето и дршката. Наредете ги на плех и печете во рерна на 250 степени. Завртете ги да се испечат од сите страни.
Во сад измешајте шеќер, конзерванс, оцет и масло. Измешајте го кромидот, јаглика и целер, додадете во течноста и измешајте се добро за да се растворат солта и шеќерот.




Истурете две лажици маринада во секоја пиперка и наредете ги во шерпа. Истурете ја преостанатата течност врз последниот слој црвен пипер. Покријте со чинија, потоа притиснете со нешто тешко и оставете го преку ноќ.
Следниот ден, наредете ги пиперките во поголема тегла, ставете пластична решетка одозгора, истурете ја течноста оставена во шерпата и затворете ја теглата со метален капак.




Варени пиперки во масло
Состојки:
- 3 кг црвени пиперки
- 1 литар вода
- 1/2 л вински оцет
- 1 дл масло
- 250 гр шеќер
- 20 гр сол
- кесичка бибер во зрна
- врска лисја од целер
- 1 кесичка конзерванс




Подготовка:
Ставете вода со оцет и други зачини да зоврие, измијте ги пиперките и скратете им ги дршките. Секоја пиперка се вари околу 3-4 минути.
Оставете ги кратко да се изладат, па наредете ги во топли, стерилизирани тегли. Додадете конзерванс во смесата во која ги варевте пиперките додека сеуште врие, потоа истурете во тегли и покријте со чинија за да преноќи.




Следниот ден, ставете ги пластичните решетки, додадете повеќе течност доколку е потребно и затворете ги теглите.
Рецепт за пржени пиперки
Состојки:
-
- 3 кг црвени пиперки
- 1,2 л оцет
- сол
- масло за пржење
- 1 кесичка конзерванс




Подготовка:
Измијте ги пиперките, исчистете го семето и исушете ги. Во тава со пошироко дно, истурете масло и пржете ги пиперките од сите страни.
Пиперките веднаш наредете ги во стерилизирана и загреана тегла, посолете ги и прскајте со конзерванс. Кога ќе ја наполните теглата, истурете во нив варен и изладен оцет.




Покријте со чинија и оставете преку ноќ. Следниот ден, ставете пластични решетки, додадете оцет ако е потребно и затворете ги теглите.


