Пченка на скара со сусам

Пченка на скара со сусам звучи како многу вкусен избор за денешната вечера, нели?

Иако ја користиме скоро секој ден, без разлика дали е во оригинална форма, во форма на брашно или како ужинка, ретко кој знае колку всушност е здрава пченката. Овој зеленчук е полн со влакна и спречува запек и ја нормализира работата на органите за варење.

Покрај тоа, помага во губење на вишокот килограми. Пченката го штити срцето и го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.Бидејќи е богат извор на бета-каротен, овој зеленчук има корисен ефект врз здравјето на кожата и очите.

Пченката исто така го обезбедува нашето тело со основни минерали како цинк, магнезиум, бакар и манган. Покрај тоа, таа е полна со витамини Б, кои имаат корисен ефект врз целиот организам.

Пченката исто така ги обезбедува нашите тела со основни минерали како цинк, магнезиум, бакар, железо. Ви понудивме доволно причини да консумирате што е можно повеќе пченка, а подолу ви пренесуваме вкусен рецепт, идеален за вечера.

Пченка на скара со сусам

Потребни состојки:
4 парчиња пченка
2 лажици масло од сусам
1/2 лажица свеж, рендан ѓумбир
1/2 сечкана лута пиперка
2 лажици свеж коријандер
1 лажица пржен сусам
Сол, бибер по вкус

Начин на подготовка:

Загрејте ја тавата на средна топлина. Почнете да ја печете пченката на грил тавата, повремено вртејќи ја, додека не омекне. (Околу 20 минути).

Во меѓувреме, измешајте масло од сусам, ѓумбир, лута пиперка и коријандер и зачинете по вкус. Пренесете ја пченката во чинија и прелијте ја со преливот.

Додадете го пржениот сусам и „тркалајте“ ја пченката. Послужете со сезонска салата.
Пријатно!

Како се чува пченката?

Како што знаеме, пченката може да се готви, да се готви на скара, на пареа, да се пече во рерна или во микробранова печка. Може да се конзумира само пченка, или да биде дел од салати, јадења и супи.

Најдобро е да се готви свежа пченка веднаш по купувањето, но ова не е секогаш практично. Значи, советот е да ја ставите пченката во фрижидер штом ќе стигнете дома.

Имено, студената температура ќе ја забави хемиската реакција која влијае на губење на сладоста на самата пченка. Чувајте ја во пластичен сад без капак или во пластична кеса.

Најдобро е да ја готвите до три дена по купувањето. По готвењето, може да се чува во фрижидер до 10 месеци.

Поврзани објави

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
2,954FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 8 ДО 14 МАЈ: Рибите можат да се заљубат на прв чекор, Стрелците имаат можност да ги жнеат плодовите од својот...

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 8 до 14 мај 2023 година! Овен Од крајот на март се соочувате со некои недостатоци во...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 05 ДО 07 МАЈ: Близнаците треба да се посветат на здравјето, а Стрелците на нежното водство на Универзумот

Дознајте што предвидува хороскопот за вашиот знак за викендот од 5 до 7 мај 2023 година! Овен Затемнувањето на Месечината во Скорпија ќе има силно влијание...

КОЈ ЌЕ ИМА СРЕЌА СО ПАРИТЕ ВО МАЈ 2023: Овие знаци ќе успеат да заработат повеќе и да ги подобрат финансиите

3 хороскопски знаци очекуваат среќа со парите во мај 2023 година - дознајте каква финансиска енергија ни носи овој месец! Пролетта е период на добри...

НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 24 ДО 30 АПРИЛ: Близнаци – неделата ви започнува одлично, Девица – не е се така темно во љубовта

Дознајте што открива неделниот хороскоп за вашиот знак од 24 до 30 април 2023 година! Овен Драг Овен, во овој период не ви недостасуваат потврди и...

ВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 21 ДО 24 АПРИЛ: Близнаците се справуваат со финансиски проблеми, срцето на Девицата ги шепоти тајните на среќата

Дознајте што открива хороскопот за вашиот знак за викендот од 21 до 24 април 2023 година! Овен Верувајте им на своите чувства и избегнувајте да бидете...