Пченка на скара со сусам звучи како многу вкусен избор за денешната вечера, нели?




Иако ја користиме скоро секој ден, без разлика дали е во оригинална форма, во форма на брашно или како ужинка, ретко кој знае колку всушност е здрава пченката. Овој зеленчук е полн со влакна и спречува запек и ја нормализира работата на органите за варење.
Покрај тоа, помага во губење на вишокот килограми. Пченката го штити срцето и го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.Бидејќи е богат извор на бета-каротен, овој зеленчук има корисен ефект врз здравјето на кожата и очите.




Пченката исто така го обезбедува нашето тело со основни минерали како цинк, магнезиум, бакар и манган. Покрај тоа, таа е полна со витамини Б, кои имаат корисен ефект врз целиот организам.
Пченката исто така ги обезбедува нашите тела со основни минерали како цинк, магнезиум, бакар, железо. Ви понудивме доволно причини да консумирате што е можно повеќе пченка, а подолу ви пренесуваме вкусен рецепт, идеален за вечера.




Пченка на скара со сусам
Потребни состојки:
4 парчиња пченка
2 лажици масло од сусам
1/2 лажица свеж, рендан ѓумбир
1/2 сечкана лута пиперка
2 лажици свеж коријандер
1 лажица пржен сусам
Сол, бибер по вкус




Начин на подготовка:
Загрејте ја тавата на средна топлина. Почнете да ја печете пченката на грил тавата, повремено вртејќи ја, додека не омекне. (Околу 20 минути).
Во меѓувреме, измешајте масло од сусам, ѓумбир, лута пиперка и коријандер и зачинете по вкус. Пренесете ја пченката во чинија и прелијте ја со преливот.




Додадете го пржениот сусам и „тркалајте“ ја пченката. Послужете со сезонска салата.
Пријатно!
Како се чува пченката?
Како што знаеме, пченката може да се готви, да се готви на скара, на пареа, да се пече во рерна или во микробранова печка. Може да се конзумира само пченка, или да биде дел од салати, јадења и супи.




Најдобро е да се готви свежа пченка веднаш по купувањето, но ова не е секогаш практично. Значи, советот е да ја ставите пченката во фрижидер штом ќе стигнете дома.
Имено, студената температура ќе ја забави хемиската реакција која влијае на губење на сладоста на самата пченка. Чувајте ја во пластичен сад без капак или во пластична кеса.




Најдобро е да ја готвите до три дена по купувањето. По готвењето, може да се чува во фрижидер до 10 месеци.


