Направете домашно слатко од бели цреши по рецепт на нашите баби.




Домашното слатко од бели цреши, нашите баби го правеа со посебна грижа и го користеа за специјални пригоди. За ова слатко од цреши, тие мора да бидат точно бели доколку сакате слаткото да биде светло во боја.
Второ, црешите мора да бидат целосно здрави. Белите цреши се расипуваат многу брзо, а ако некоја е само малку скапана, ќе даде горчлив вкус, па погрижете се да бидат целосно свежи и „здрави“.




Потребни состојки:
- 1 кг исчистени бели цреши
- 1 кг шеќер
- 2 чаши вода
- 1 мал лимон
Начин на подготовка:




Изчистете ги црешните од семките. Во тенџере со дијаметар од најмалку 28 см и 5 литри ставете шеќер. Додадете вода и пробркајте го шеќерот. Бркајте го шеќерот 5 до 6 минути, всушност, додека меурчињата што се создаваат станат воздушни и почнат да пукаат.
Ставете ги црешните и воопшто не мешајте ги, само протресете ги. Намалете ја топлината на половина и постојано отстранувајте ја пената. Не чекајте да се собере многу. По половина час, додадете тенко исечен лимон на прстени.




Гответе го слаткото вкупно околу час и петнаесет минути до час и половина. Видете дали е готово така што ако го ставите на чинија кога ќе го полиете со лажица, така станува потешко.
Намокрете памучна крпа, извадете ја шерпата од ринглата и покријте ја со крпа. Така оставете 15 минути. Потоа вратете на ринглата на најјако само колку малку да зоврие.




Соберете го остатокот од пената и повторно покријте го садот со влажна крпа. Оставете да се излади. Истурете го слаткото изладено во топли тегли и чувајте го на ладно и темно место.


