Ах, кисела зелка, тој вкус од зимите, кога бевме деца, и нашите баби ја правеа највкусната сарма на светот. Кисела зелка е ароматична, вкусна и хранлива, и може да се подготви на многу начини, така што ќе ги изненадите сите со вашите кулинарски вештини.
Но, за да готвите со кисела зелка, треба да имате кисела зелка. И нема ништо подобро од домашна кисела зелка, која сте ја направиле со свој труд и желба.
Покрај тоа што е вкусно, исто така е многу корисно. Оваа храна е вреден извор на витамин С. Се проценува дека 200 грама кисела зелка содржи половина од нашата дневна доза на витамин Ц, што му е потребно на нашето тело.
Киселата зелка е исто така богата со витамин Б6, како и многу други микроелементи, како што се калиум, железо, магнезиум, цинк и други. Редовното консумирање кисела зелка, исто така, може да го подобри варењето и микрофлората на гастроинтестиналниот тракт.
Релативно е лесно да се подготви дома, но сепак има свои суптилности, рецепти и трикови што ќе ја направат мајсторски.
Начин на подготовка на кисела зелка:
1. Зелката се чисти од повредените лисја и се мие. Надворешниот дел од кочан исто така треба да е отсечен, со нож се прават 2 процепи вкрстени во внатрешноста на зелката со длабочина од 3-4 см.
2. Распоредете ги зелките цврсто во конзервата со главата нагоре. Доколку е потребно, некои од нив може да се исечат на две или четири.
3. Во околу 4 л. вода добро се раствора 200гр. сол и истурете во буре. Ова се прави уште два пати, вториот пат растворувајќи 600 гр. сол во 10 л. вода.
4. Ставете 3-4 дрвени летви, претходно исчистени, на наредената зелка и притиснете со речен камен.
5. По 3-4 дена, сокот се цеди на делови и се враќа во бурето. Процесот се нарекува протекување. Повторете по уште 2-3 пати.


