Потребни производи:
8 јајца
1 врзка свеж кромид
200 гр варени свежи мали компири
120 гр замрзнат грашок
1 зелена лута пиперка
80 гр кравјо сирење
200 гр чери домати
30 гр путер
30 мл маслиново масло
сол и бибер по вкус
свеж босилек за сервирање
Начин на подготовка:
Исечете го свежиот кромид на големи парчиња, а компирот и лутите пиперки на парчиња. Изматете ги јајцата со сол и бибер.
Во длабока тава, загрејте го путерот, додадете кромид, бибер и компири и додадете сол. Пржете ги додека не поруменат. Додадете грашок и промешајте така што и тој малку ќе омекне.
Загрејте ја рерната на 220 степени. Истурете ги јајцата врз зеленчукот и промешајте, па додадете ги чери доматите. Посипете со маслиново масло, сол и ставете ја тавата во рерна.
Печете околу 10 минути. Посипете со рендано сирење додека фритатата е сеуште топла. Послужете со лисја од босилек.
* Печете во рерна со вклучен вентилатор.
Совет: Ако немате тава со рачка отпорна на топлина, префрлете го јадењето во тепсија пред да го печете во рерна.


