Секој може да заборави долго време тенџере или тава на шпоретот и резултатот е секогаш изгорено дно. Ова се случува најчесто кога количината на храна е повеќе и сосот излегува од садот. Но, не грижете се долго, само следете ги овие брзи чекори за да ја исчистите изгорената површина.
Потребна ви е чаша бел оцет, неколку лажици сода бикарбона и проверете дали имате пристап до вода. Единственото нешто што ќе ви треба е двостран сунѓер кој ќе ви помогне да ја избришете површината.
Сега сте подготвени за чистење. Наполнете го тенџерето или тавата со малку вода. Количината на вода што ја користите ќе варира во зависност од длабочината на садот и површината на дамката. Додадете чаша оцет во водата, чија количина повторно зависи од големината на дамката. За многу големи изгореници, додадете повеќе оцет.
Ставете ја тавата на рингла додека смесата не зоврие. Нема да помине многу време пред да почнете да забележувате разлика во изгледот на дамката.
Додадете 2-3 лажици сода бикарбона во смесата, што ќе предизвика формирање на меурчиња. Дозволете овој процес да продолжи неколку минути, а потоа испразнете го садот.
Сега е редот на сунѓерот. Исчистете го садот со неговата абразивна страна. Можеби ќе треба да триете 30 до 45 секунди, но загорелите места треба да излезат релативно лесно. Ако дамките се особено тврдоглави, посипете малку сува сода бикарбона и повторно тријте со сунѓерчето.
Кога сте задоволни со резултатот, исплакнете темелно со вода. Садот треба да изгледа како нов! Завршете со сушење и полирање на садот со пофината страна на сунѓерот.


