Крем супа од тиквички е нашиот избор за денешната вечера, а еве и зошто! Покрај тоа што се прави за само 30 минути, оваа супа е богата со здрави хранливи материи за силен имунитет (и витка линија!).




Тиквичките можат да придонесат за лекување на астма и да имаат силни антиинфламаторни својства. Затоа, тие можат да помогнат да се спречи пародонтопатија, а се користат и во борбата против други воспаленија.
Покрај тоа, тие се полни со здрави состојки како што се манган, магнезиум, фосфор, железо, цинк и калциум. Тиквичките содржат изобилство на витамин Ц, како и витамин Б комплекс во помали количини, витамин К, но и тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, фолна киселина и пиридоксин.
Покрај тоа, тие се идеални во борбата против вишокот килограми, бидејќи во 100 грама тиквички има само 20-30 калории. Подолу ви го претставуваме овој рецепт за вкусна и здрава крем супа која ќе ја обожаваат сите членови на семејството.




Крем супа од тиквички
За 11 луѓе
Потребни состојки:
- 1/2 глава сецкан кромид
- 2 чешниња лук
- 3 средни тиквички, излупени и исечени на парчиња
- 800 мл вода
- 2 лажици кисела павлака
- 1 лажица јаглика
- 1 лажица куркума
- со, бибер по вкус
- пармезан по вкус
Подготовка:
Истурете чаша вода во тенџерето и додадете ги тиквичките, кромидот и лукот и оставете да зоврие. Намалете ја јачината на огнот и оставете да се вари 20 минути.
Кога зеленчукот ќе омекне, испасирајте со соодветен миксер се додека не добиете кремаста текстура. Долејте го остатокот од водата и вратете се на рингла.




Зачинете по вкус и варете уште 10 минути. Додадете павлака и промешајте. Кога сервирате, изрендајте пармезан. Послужете топло.
Хранливи вредности (2 чинии чорба содржат околу 60 kcal)
Јаглехидрати: 10 g; протеин: 3,5 g; маснотии: 1 g; влакна: 3 g; шеќери: 4 гр


