Во лето пазарот е полн со овошје и зеленчук, а изборот е повеќе од огромен, но наесен ситуацијата е малку поинаква. Затоа е добро да бидете подготвени за есенскиот избор и за тоа колку е корисен. Есенската сезона има исклучително добри производи што ни ги дава природата и добро е да се користат.
Цвекло – Го има цела година, но најдобро е на есен. Цвеклото е богато со бетаин, кој го зајакнува срцето и црниот дроб, се бори против воспаленија и го одржува нормалното ниво на холестерол. Покрај тоа, содржи „корисни“ нитрати, кои го зголемуваат протокот на крв во мозокот и го намалуваат ризикот од развој на деменција.
Зелка – Богата е со растителни влакна и содржи многу вода. Зелката, вклучувајќи ја и нејзината минијатурна варијанта, позната како бриселско зелје, содржи витамини А и Ц и има висока концентрација на глукозинолати за борба против ракот, на кои му го должи својот специфичен вкус. Имајте на ум дека за да добиете максимална корист, треба да ја јадете сурова. Термичката обработка, на пример, уништува голем дел од корисните глукозинолати.
Јаболка – Содржат флавоноиди, еден од најмоќните антиоксиданси. Тие се борат со инфекции и алергии, спречувајќи ги есенските вируси. Помагаат во подобрување на состојбата на кожата и подмладување.
Брусница – Тие се најдобри помеѓу октомври и ноември. Тие се ефикасни против инфекции на уринарниот тракт, и ако се јадат свежи, го забавуваат развојот на ракот и штитат од орални заболувања. Општо земено, брусницата е полна со антиоксиданси, а 100 грама содржат повеќе од 4 грама влакна и повеќе од 13 мг витамин Ц.
Лук – Ова е природен лек. Содржи алицин – хемикалија која се бори со сите вируси и бактерии. Го намалува нивото на „лош“ холестерол во крвта и штити од рак. Го подобрува расположението.
Круши – Тие се прекрасен извор на влакна. Плодот има богат сет на енергетски супстанции. Содржи претежно фруктоза, гликоза, јаболкова, лимонска и оксална киселина, етерични масла и пектин. Тие се одговорни за аромата и специфичниот вкус на овошјето. За време на самото созревање, количината на шеќери и пектин се зголемува, а количината на киселини се намалува. Крушата е богата и со витамини. Повеќето се витамини од групата Б. Од минералите, калиумот е најзастапен.
Црвени пиперки – Ништо не може да се измери со содржината на витамин Ц, како кај црвените пиперки. За да извлечете максимум, јадете сурови пиперки бидејќи витаминот Ц е чувствителен на термичка обработка. Додадете ги во салатата, комбинирајќи ги со црвена репка, моркови, магдонос, мелени лесно печени ореви или семки од тиква, јаболков оцет, сол и маслиново масло.
Ѓумбир – Ова е исклучително пријатна храна за есен, бидејќи дава многу топлина. Придобивките од овој корен се безброј. Помага при кашлање, настинка и болки во грлото, стомачни проблеми, повраќање и алергии. Го ублажува стресот. Чајот од ѓумбир има освежувачки ефект.
Слатки компири – Тие се богати со бета -каротин и витамин Ц, го зајакнуваат имунолошкиот систем и штитат од настинки и инфекции. Имаат низок гликемиски индекс и се идеален избор за дијабетичари. Помагаат во подобрување на варењето и лекување на запек.
Тиква – Придобивките од тиквата се огромни, бидејќи ги содржи некои од најважните микроелементи – магнезиум, калиум, калциум, фосфор и натриум. Во овој природен дар има голема количина витамин А, Ц, витамини од групата Б – Б1, Б2, Б12, како и витамин РР. Еден од највредните витамини содржани во тиквата е витамин К, кој практично го нема во другото овошје и зеленчук. Вкусната печена тиква, покрај тоа што е исклучително корисна, содржи незначителна количина на калории, што ја прави неопходна во диети или за луѓе кои се загрижени да добијат вишок килограми.


