Покрај тоа што има совршен крцкав и кисел вкус, естетски е многу впечатлив, па кога ќе го послужите – ќе биде вистински празник за сите сетила!




Потребни состојки:
- 1,5 кг ситен црвен кромид
- 2 литри 9% алкохолен оцет
- 1 литар вода
- 4 лимони
- 3 лажици шеќер
- 4 супени лажици сол
- 2 кесички бибер во зрна




Начин на подготовка:
Во поголемо тенџере се става излупениот кромид , се полива со пола оцет , се посолува и се покрива и се остава да отстои еден ден. Следниот ден заедно со течноста се става кромидот да се вари 3-4 минути од моментот кога ќе зоврие.
Се трга од оган и се остава да се излади. За тоа време преостанатиот оцет измешајте го со водата, лимоновиот сок и шеќерот и се става кратко да проврие а потоа изладете го.




Оладениот кромид се реди во тегли, се додава бибер и се прелива со разблажениот оцет. Затворете ги теглите и ставете ги на ладно место .


