Крушината одамна е позната како лековито растение, а еве кои проблеми успешно ги лекува




Крушината е листопадно лековито диво растение кое расте низ Европа, Азија и Америка, дури и на Кавказ на надморска височина до 2000 метри, а опстојува во Сибир.
Има пурпурно-црни плодови, односно бобинки кои се отровни и не треба да се користат во исхраната, додека мазната кора е лековита. Крушината се нарекува и „кучешко грозје“ и „смрдлива бубачка“.




За подготовка на чај се користи кората која содржи флавоноиди, танини, пептидни алкалоиди, јаболкова киселина, витамин Ц итн. Неговите лековити својства се познати одамна. Се користи при запек, за да се олесни празнењето.
Го стимулира дигестивниот тракт, ја намалува надуеноста и го регулира варењето. Бидејќи е лаксатив, тој е честа состојка во билните мешавини кои се пијат против целулит и за слабеење.




Не треба да се користи повеќе од две недели, но најдобро е да се консултирате со лекар или фитотерапевт.
Начин на подготовка:
Една лажичка чај прелијте со шолја (200 мл) ладна вода, загрејте и сварете кратко. Покријте го садот и оставете да се излади, па процедете. Пијте навечер пред спиење, а по потреба и наутро пред јадење.






