Овој кекс е задолжителен за љубителите на чоколадниот вкус.
Потребни продукти:
- 350 гр брашно
- 4 јајца (големина Л)
- 250 гр шеќер
- 300 мл пресно млеко
- 200 мл масло
- 1 лажица прашок за пециво
- 1 прстофат сол
- 2 лажици какао
- ванилин шеќер
- масло за подмачкување
- брашно за попрскување
За глазура:
- 300 гр млечно чоколадо за готвење
- 200 мл течна павлака за готвење
- 100 гр печени ореви
Начин на подготовка:
1. Измешајте го брашното со солта и прашокот за пециво.
2. Јајцата се матат со шеќерот додека не побелеат. Истурете во маслото и млекото, изматете, додадете ја ванилата и повторно изматете. Потоа додадете го брашното и добро измешајте.
3. Поделете го тестото на два дела. Додадете го какаото во едната половина и промешајте.
4. Подмачкајте ја тавата за печење во форма на куглов со путер, посипете со брашно и исфрлете го вишокот. Истурете го првиот дел од белото тесто, потоа целото кафеаво, остатокот бело и измешајте за да добиете мермерен ефект.
5. Печете во загреана рерна на 180 степени додека не биде готово – околу 45 минути. Оставете го да се излади и извадете го од тавата. Превртете го и ставете го на решетка.
6. Загрејте ја течната павлака и додадете го надробеното чоколадо. Промешајте и штом се растопи, прелијте ја тортата. Посипете со печени ореви.
Уживајте во вкусот!


