Ако се вратите дома уморни и немате што да јадете, отворете го фрижидерот и извадете го зеленчукот што го имате. Ви предлагаме рецепт за најбрзиот ручек.




Потребно е:
- 4 лажици масло од сусам
- 100 гр ориз со долго зрно
- 2-3 лажици соја сос
- 300 гр пилешки гради
- 3 печурки
- глава кромид
- 2-3 чешниња лук
- чаша замрзнат грашок
- свежа црвена пиперка
- свежи зелени пиперки
- сол, бибер
Подготовка:
Ставете го оризот да се готви во литар вода, а потоа, кога ќе зоврие, исцедете го, фрлете ја водата, исплакнете го, истурете со иста количина вода, посолете и варете околу 20 минути. Потоа повторно исплакнете го за да го отстраните скробот и исцедете го.
Исечете го кромидот, печурките и пиперките на тенки парчиња, а пилешкото на помали коцки. Исечете или ситно исецкајте го лукот, по желба.




Испржете ги кромидот и лукот во добро загреана тава со лажичка масло од сусам, па додадете го пилешкото. Повремено мешајте и, кога и пилешкото ќе биде готово, префрлете се во поголем сад.
Пржете ги пиперките, печурките и грашокот во една лажичка добро загреано масло од сусам околу 10 минути. Кон крајот, додадете една лажица соја сос, добро измешајте и префрлете во сад со пилешкото.
Загрејте две лажици масло од сусам во вок тава или длабока тава и пржете го оризот, мешајќи постојано, околу пет минути. Потоа додадете ги сите други подготвени состојки, остатокот од соја сосот и пржете уште пет минути.




Посолете и побиберете по желба и сервирајте топло. Добар апетит!


