Покрај освежувањето на топлината, грозјето помага во чистење на телото, го подобрува здравјето на срцето и крвните садови, бубрезите, кожата … Постојат многу причини да јадете барем еден грозд секој ден.




Нема да погрешите со кој било вид грозје што ќе го одберете, бидејќи секое е богато со витамини и фолна киселина, а 100 грама грозје содржат 25 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Ц.
1. Подобра меморија
Црното грозје може да помогне да се забави развојот на заборавот кај постарите лица. Полифенолите во семето се одговорни за таков ефект.
Постојат индикации дека тие дури можат да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест. Подобра меморија и посилно срце се доволни причини!




2. Против артритис
Црното грозје може да ја намали болката, затоа се препорачува во случај на напади на гихт или ревматоиден артритис.
3. Посилно срце
Истражувачите од Бостон открија дека полифенолите од грозјето можат да го намалат лошиот холестерол, да го намалат крвниот притисок и да го намалат воспалението, а исто така и да спречат згрутчување на крвта.
4. Исчистете ги бубрезите
Состојките во грозјето – антоцијанин и ресвератрол, кои се исто така моќни антиоксиданси, играат клучна улога во борбата против слободните радикали кои можат да предизвикаат инфекции и болести. Тие го чистат телото од токсични елементи како што е урична киселина.




5. Ја обновува кожата
Флавоноидите пронајдени во грозјето можат да го намалат оштетувањето на клетките на кожата поради прекумерна изложеност на сончевите ултравиолетови зраци. Затоа дерматолозите препорачуваат да ја користите сезоната и да јадете што е можно повеќе грозје, бидејќи тоа ќе има добар ефект врз вашата кожа.
6. Го регулира шеќерот
На дијабетичарите им се советува да не јадат грозје затоа што содржи околу 20 грама едноставни јаглехидрати во количина што се вклопува во една чаша. Но, грозјето има низок гликемиски индекс (53).
Тоа значи дека нивото на гликоза во крвта постепено се зголемува, што овозможува добро регулирање на неговата концентрација. За време на некои научни студии, беше откриено дека грозјето содржи соединенија кои го намалуваат нивото на шеќер во крвта.


